Plan razvoja cjelogodišnjeg turizma u Crikvenici

Plan razvoja cjelogodišnjeg turizma u Crikvenici

Prošlo je 130 godina od izgradnje prvog kupališta u Crikvenici. Tada grad nije mogao ni slutiti da je taj događaj označavao prekretnicu u turističkom razvoju ovog omiljenog turističkog odredišta.

 

Program  proslave

 

Prilikom obilježavanja 130 godina turizma u Crikvenici pripremljen je jedinstveni višednevni program za sve zainteresirane. Program se održavao od 14. – 17. lipnja na raznim gradskim lokacijama.

Posjetitelji su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i zabavi za sve uzraste: od glazbenog repertoara kojeg su činili bezvremenski glazbeni hitovi do maštovitih interaktivnih sadržaja i plesnih programa. Proslavu nisu zaobišli niti brojni uvaženi gosti Garija Cappellija, ministra turizma.

Program je započet prikazivanjem dokumentarnog filma o povijesti turizma na ovom području. Važno je napomenuti da su u prošlosti ljudi dolazili u Crikvenicu na zimovanje. S obzirom na to da su za Crikvenicu karakteristične blage zime, brojni Europljani pronašli su idealnu destinaciju koja im je omogućila da zaborave na snijeg, led i temperature ispod minusa barem na neko vrijeme. Kako stvari stoje, to bi trebala biti nit vodilja u razvoju zdravstvenog turizma tijekom cijele godine.

 

Crikvenica kao mjesto zdravstvenog turizma

 

Crikvenica nije isključivo turističko odredište nego je prepoznata i kao važno mjesto zdravstvenog turizma. Tome u prilog ide činjenica da je grad 2017. godine dobio priznanje za najuspješniju destinaciju zdravlja. Voditelji turističke zajednice prepoznali su poticaj, stoga je daljnji plan i dalje nastaviti tim putem te spojiti ugodno s korisnim. Tome će pripomoći i novi zakoni koji tek trebaju biti izglasani; sve s ciljem razvoja i zdravstvenog turizma na ovom području.

Dakle, glavni plan vladajućih nije usmjeriti se isključivo na sezonski uspjeh nego raditi održavanju turizma kroz cijelu godinu. Kako bi uspješno ostvarili zacrtane planove, potrebno je riješiti postojeće probleme poput manjka radne snage, izgradnje novih sadržaja koji će privlačiti turiste u bilo koje vrijeme te riješiti pitanje otpadnih voda. Potonji problem planira se riješiti realizacijom projekta u suradnji s Novim Vinodolskim.

Najveći doprinos cjelogodišnjem turizmu u Crikvenici zasigurno bi bilo pravljenje vlastitog vina, zbog kojeg bi turisti dolazili u grad bez obzira na to pada li kiša, sja sunce ili vije bura.

 

Nagrade i priznanja

 

Tijekom programa uručene su brojne nagrade i priznanja. Nagrade su dobili Specijalna bolnica Thalassotherapia Crikvenica, Jadran d.d., Udruženje obrtnika grada Crikvenice te Poliklinika Terme Selce. Svi su izrazili zadovoljstvo uručenom nagradom koja će im biti poticaj za daljnji rast i razvoj na zadovoljstvo svih koji posjete Crikvenicu.