Biciklom po crikveničkoj rivijeri

Biciklom po crikveničkoj rivijeri

Tražite idealno mjesto za cikloturizam?

 

Crikvenica se razvija upravo u tom smjeru.

Grad u Primorsko-goranskoj županiji prepoznat je kao savršena destinacija za razvoj cikloturizma. S obzirom na to su u Crikvenici još prije tri godine bili dostupni električni bicikli (za komunalno redarstvo), danas je za njima velika potražnja. Sve je više onih koji žele spojiti ugodno s korisnim i na dva kotača obići grad i uživati u njegovim ljepotama.

 

Država je ovo prepoznala kao savršeno ulaganje ne samo u turizam nego i u zdraviji život i zaštitu okoliša. Sukladno tome, grad je pripremio projekt Biciklom po rivijeri za čiju je realizaciju od države dobio 240 tisuća kuna. Novac će se uložiti u potrebnu infrastrukturu kao što je postavljanje mjesta za iznajmljivanje bicikala te će se usavršiti sustav automatskog iznajmljivanja bicikala.

 

Cikloturizam u ostatku Hrvatske

 

Cikloturizam predstavlja jedinstvenu i zanimljivu aktivnost putovanja, a namijenjen je svima onima koji na drugačiji način žele iskoristiti svoje slobodno vrijeme. To je spoj odmora, opuštanja i upoznavanja odredišta i njegove okolice. S obzirom na to da je riječ o boravku u prirodi, cikloturizam se sve više vidi kao pronicatelj zdravog života. Razvijen je u većini europskih zemalja, a s njima u korak će i brojni gradovi širom Hrvatske.

Ministarstvo turizma pripomoći će nekolicini gradova u razvoju ove nove i iznimno popularne grane turizma te dodijeliti oko 10 milijuna kuna. Primjerice, Primorsko-goranska županija dobit će više od 2,3 milijuna kuna iz europskih fondova za realizaciju 16 takvih projekata. Realizacija cijelog projekta u Crikvenici stajat će oko 700 tisuća kuna.

 

Biciklom po rivijeri

 

Za realizaciju projekta Biciklom po rivijeri grad Crikvenica će iz vlastitih proračuna nabaviti još električnih bicikala koji će se postaviti u Selcu, Crikvenici, Jadranovu i Dramlju. Bicikli će biti dostupni korisnicima u bilo koje doba dana ili noći, sve dane u tjednu.

 

Crikvenica je idealna destinacija za razvoj cikloturizma zahvaljujući brdovitom području i zanimljivim rutama uz more. Svi koji se odluče za ovaj oblik turizma, svjedočit će izmjeni prekrasnog krajolika: od pogleda na more do zelenih mirisnih šuma. Ipak, većina postojećih biciklističkih staza (300 kn) izgrađeno je u zaleđu.

No bez obzira na sve, biciklističke staze namijenjene su svima: mladima, starima, rekreativcima i profesionalcima.

 

Važnost razvoja cikloturizma

 

  • Bogata turistička ponuda: cikloturizam je sve popularnija aktivnost koja će neminovno obogatiti turističku ponudu grada Crikvenice te pridonijeti održivoj mobilnosti
  • Gužva u gradu: riješit će se problemi velikih gužvi na cestama kao i manjak parkirnih mjesta
  • Zdrav život: cikloturizam je oblik rekreacije
  • Ekološki prihvatljivo i poželjno: upotreba električnih bicikala podrazumijeva manje korištenje automobila. Samim time, smanjuju se emisije štetnih plinova, a tako se može pridonijeti očuvanju i zaštiti okoliša, koji je u današnje vrijeme prilično ugrožen.